Monday, November 26, 2012

Dr MAZA : Doa Kehancuran Dibenarkan Jika........KOTA BHARU - Umat Islam boleh memohon doa kehancuran jika merasa diri mereka ditindas dan juga dizalimi.

Bekas Mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, secara umumnya sesiapa sahaja boleh memohon doa kehancuran sekiranya merasakan diri dizalimi.

“Kita ada beberapa perkara yang perlu dipisahkan, isu politik dan fakta, jangan kerana kerana kita berpolitik, kita menafikan fakta.

"Pertama, persoalannya, adakah boleh kita mendoakan orang yang menzalimi kita agar ALLAH SWT mengambil tindakan kepadanya, itu persoalan yang biasa, jangan letak pada Pas atau Umno.

“Misal kata ada orang menganiaya atau menzalimi kita, boleh ke kita berdoa kepada mereka?

"Jawapannya boleh, tidak timbul isu tidak boleh mendoakan kehancuran sesama Islam,” katanya kepada Sinar Harian pada Program Kembara Ilmu Bersama Dr Maza di kediaman rasmi Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, semalam.

Beliau berkata demikian ketika mengulas isu doa kehancuran yang dibacakan adik Mursyidul Am Pas, Nik Razi Nik Mat semasa mengimamkan solat hajat sempena muktamar tahunan parti itu minggu lalu.

Asri berkata, doa memohon kehancuran ini bukan suatu yang baru, malah wujud sejak zaman Rasulullah lagi apabila terjadi kepada para sahabat, tetapi dilakukan secara berkias (berlapik).

Bagaimanapun mengakui kurang bersetuju dengan pendekatan doa tersebut yang dilihat keluar dari kesantunan, Asri berkata, ia sepatutnya mengikut adab- adab berdoa dan mengetepikan rasa amarah.

“Kadang-kadang tak nampak macam doa, dari segi adab-adab yang lain seperti terlalu menjerit, nampak macam terkeluar dari kesantunannya, kita boleh berdoa kepada orang yang menzalimi, bukan doa kerana marah perbezaan parti, tetapi doa kerana kezaliman,” katanya.

Dalam pada itu, mengulas mengenai ulama Umno, Asri berkata, parti itu memerlukan suatu panduan untuk memandu pergerakan dan perjuangannya, dan satu majlis yang terdiri daripada golongan ulama perlu diwujudkan.

“Pas sebenarnya antara benda yang meletakkan kepercayaan orang ramai terhadapnya adalah Majlis Syura Ulama yang memandunya dalam banyak perkara,” katanya.

“Ulama tidak semestinya menjadi pemimpin atau presiden, jadi ahli dewan yang memandu, itu perlu diambil kira supaya Umno juga ada pemandu dari satu majlis yang bukan untuk mempolitikkan agama tetapi membimbingnya supaya semua parti dikawal oleh elemen agama,” katanya.-SH

4 comments:

 1. Orang Pas dizalimi dan tindas oleh siapa ya!!!!

  ReplyDelete
 2. Nama saja Dr. Nak menang cakap dia kecikkan kan fokus. Apa yang dia nyatakan tu untuk orang perseorangan boleh. Lebih kurang macam niat lah.

  Bila doa beramai ramai itu di panggil 'satu pakatan'. Bukan ke pakatan memecah belahkan Islam?

  Apabila doa itu di bawa kepada umum nyata ianya menjadi hasutan pecah belah. Cukup ke ulamak sekadar berair liur keluarkan fatwa macam Maza ni? Patutnya dia kena pergi mencari punca dan menyelesaikan perpecahan itu. Dah kata dia jangan sebut politik. Ini soal orang Islam. Pergi lah selesaikan jangan tengok saja.

  Dalam soal di zalimi. Apa kezaliman yang di buat? Malah mereka lah orang zalim. Kelantan 20 tahun jadi sampah. Si zalim mendoakan kemusnahan orang yang 'di sangka' zalim. Zalim apa kalau PAS menang 20 tahun dah di Kelantan.

  ReplyDelete
 3. Kalau ikut hati nakkena maki saja biawak ni.
  Apa boleh buat kita sesama islam.
  Nak cari makan pun biarlah adil.
  Zalim kat mana tu biawak.
  Kerana doa tu oleh ulamak babi pas.
  Kalu ulamak UMNO macam mana pula biawak?
  ada berani keluar fatwa boleh.
  Dasar cari makan serba boleh payah sikit biawak hidup ni.
  Ulamak babi pas menjerit2 macam babi kena sembelihpun boleh ka?
  Di mana ilmu kebenaran bila berbicara sibiawak ni ambil?
  Belajardari iblis tua pas ka?

  ReplyDelete
 4. Nabi Muhammad saw adalah sebaik-baik contoh ikutan bagi umat Islam. Pernahkan Rasulullah mendoakan kaum Muysrikin yang menentang baginda, apatah lagi umat Islam lain yang tidak bersetuju dengan pandangan baginda??

  anak kecil

  ReplyDelete