Sunday, March 3, 2013

Manifesto PR Hapuskan PTPTN..Ingat!! Manifesto Bukan Janji!!!Demang terkedu juga apabila membaca salah satu janji PR dalam manifesto mereka iaitu menghapuskan hutang PTPTN dan seterusnya memberi pendidikan percuma pada semua pelajar hingga ke universiti.

Sekali imbas cadangan tersebut memang molek. Maklumlah, rakyat dapat percuma!

Namun Demang terfikir kenapa kita perlu sara pelajar hingga ke universiti? Adakah semua orang layak ke universiti? Perlukah semua orang ke universiti?

Bagaimana dengan anak-anak kita yang tidak ke universiti atau mana-mana institusi kemahiran? Apa pula bentuk ganjaran atau saraan untuk anak muda yang mula bekerja ketika rakan sebaya yang lain diberi wang untuk melanjutkan pelajaran?

Adakah peruntukan elaun khas untuk mereka pula?

Atau, lanjutkan sahaja usia persekolahan wajib kepada semua rakyat Malaysia? Setiap anak Malaysia wajib ke sekolah hingga usia 23 tahun dan semua perbelanjaan ditanggung kerajaan?

Para pemimpin PR sudah tentu orang yang cerdik. Kalau tak cerdik manakan boleh jadi pengaruh orang. Sicerdik tak semestinya baik.

Mereka sudah tentu tahu realiti ini.

Kalau mereka tahu realiti, kenapa mereka berjanji begitu? Kenapa mereka perlu menipu?

Orang yang terdesak atau berkepentingan memang sanggup menipu.

Adakah Anwar terdesak?
Adakah Anwar berkepentingan?

Menguruskan budget negara ialah mengagihkan wang bukannya mencetak wang.

Dalam mengagihkan wang sudah tentu jika diberi kepada orang ini maka orang itu pula melepas. Jika orang itu dapat banyak maka orang ini dapat sikit.

Nanti ada pula yang berkata, Anwar Ibrahim akan cari wang banyak-banyak dan agihkan sama banyak pada rakyat.

Demang nak tanya, adakah Anwar Ibrahim itu tuhan?

Demang soal begitu sebab sebelum Anwar Ibrahim dan buaya-buaya lapar di sekelilingnya keluarkan janji merapu itu, puak sosialis dan komunis yang jauh lebih hebat telah pernah mencubanya.

Mereka telah diberi peluang untuk membuktikannya oleh rakyat namun akhirnya semua gagal.

Lihat sahaja Soviet Union, China, dan lain-lain.

Ketahuilah bahawa sistem yang PR mimpikan itu telah pernah dilaksanakan di dunia ini dan telah dibuktikan GAGAL!

Sanggupkah kita mencuba teori yang terbukti salah itu dilaksanakan di negara kita?

Al-fatihah pada perajurit yang terkorban di Lahad Datu. Takziah pada keluarga mereka.

Adakah Thian Chua mempunyai saudara mara yang menjadi tentera

Read more: http://www.waadat.com/2013/03/cadangan-mansuhkan-ptptn.html#ixzz2MSVAtwRx

1 comment:

  1. sebagai seorang pelajar, bagaimana dengan pelajar yang selama ini tidak layak memohon PTPTN dan untuk meneruskan pelajaran, ibubapa/keluarga yang sederhana sanggup menggadaikan harta benda, menjual harta/tanah untuk pembiayaan anak yang ingin ke menara gading. apakah PR mampu memulangkan/mendapatkan semula semua harta yang terjual untuk pendidikan anak-anak?

    Saya menuntut di pengajian Swasta dengan kos pengajian RM80K. sekarang saya masih mempunyai RM30K hutang. orang tua saya telah membayar RM50K selama ini. dan pelajar lain mendapat PTPTN, Biasiswa, Bantuan Mara, Yayasan Sabah/Sarawak. Tapi saya? jikalau PTPTN dimansuhkan, adakah ini adil buat pelajar yang tidak layak PTPTN? Kurang Bernas.

    Terima kasih.

    -Penuntut Universiti Swasta-

    ReplyDelete