Friday, February 1, 2013

Hot News!! Pemecatan Ustaz Nasha Ditarik Balik???Sehari selepas bekas Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharudin Mat Isa dipecat dari terus menganggotai Majlis Syura Ulama PAS, Menteri Besar Kelantan, Nik Abdul Aziz Nik Mat terus meraikannya dengan upacara memotong kek di kediaman Pengerusi DAP Pusat, Karpal Singh.

Walaupun secara lahiriahnya acara memotong kek itu diadakan sempena ulangtahun kelahiran Mursyidul Am PAS itu yang ke 82 tahun, namun tersiratnya ia menggambarkan kegembiraan Karpal Singh yang dikongsi bersama dengan Nik Aziz dalam meraikan dendam terindah yang sudah dilunaskan.

Karpal pernah ditempelak oleh Nasharudin berhubung isu hudud, manakala Nik Aziz pula sehingga kini terus berpatah arang dengan peranan utama yang dimainkan Ahli Parlimen Bachok, Kelantan itu semasa ura-ura kerjasama diantara UMNO dan PAS melalui Kerajaan Perpaduan (UG) dulu.

Nik Aziz ketika diminta mengulas status Ustaz Nasharudin yang masih kekal sebagai ahli PAS, secara sinis memberi gambaran kedudukan bekas Timbalan Presiden PAS itu dalam parti kini ibarat suami isteri yang bila-bila masa sahaja boleh bercerai berai.

"Itu dia punya pasallah, saya sebut kelmarin kepada wartawan orang laki bini lagikan bercerai. Padahal kita nak sambut bini itu dengan sembelih lembu, palu gong gendang lah, selawat kepada Nabi, tetapi  boleh bercerai. Ini kerana parti (Ini kan pula dalam parti)".

Maksudnya jika isteri sendiri pun boleh diceraikan, apa sangatlah kalau memecat Nasharudin dari Majlis Syura Ulama PAS. Hatta kalau Nasharudin mahu keluar parti menyertai UMNO sekalipun, itu bukannya persoalan besar bagi PAS.

Lebih-lebih lagi pada perkiraan Nik Aziz dan PAS, status Nasharudin itu sendiri yang dilihat rapat dengan pimpinan UMNO seumpama isteri yang telah curang pada suami sendiri. Itu anggapannya. Soal bukti dan peluang untuk membela diri, itu lain punya hal yang tidak perlu difikirkan.

Dari sudut lain, walau dibaca berkali-kali kenyataan Mursyidul Am PAS itu, kelihatannya seperti Nik Aziz begitu memandang mudah hubungan suami isteri bila mana ia dikaitkan dengan isu pemecatan Nasharudin dan kedudukannya dalam PAS.

Tapi nak pelik apa? Kan sudah menjadi pengetahuan umum dalam PAS telah lama wujud polisi sumpah baiah talak tiga yang menjadikan isteri kepada calon-calon PAS dalam PRU sebagai bahan taruhan bertujuan menjamin suami masing-masing kekal dalam parti dan tidak mengubah haluan melompat ke parti lain.

Satu persoalan yang menarik untuk difikirkan, kenapa baru sekarang PAS bertindak dan dimasa yang sama masih mengekalkan Nasharudin sebagai ahli PAS, bukankah itu seperti tindakan gantung tidak bertali dari seorang suami?

Amat dayus dan bacul sifatnya bilamana seorang suami hanya berani mengambil tindakan gantung tidak bertali terhadap isterinya sedangkan jika begitu yakin telah wujud kelakuan curang sewajarnya diceraikan sahaja, bukan begitu...?

Sumber

4 comments:

 1. NASHA.. KENA HORMATILAH KEPUTUSAN MAJLIS SYURA ULAMAK -- yg dianggotai oleh belasan ustaz tu...... itu bukan keputusan nik aziz seorang.......

  KO PUN TAU ADAB BERJEMAAH, JANGAN IKUT HAWA NAFSU KO SEORANG DUA TU.... KEPUTUSAN JEMAAH NAK JAGA KEMASALAHATAN AMMAH.... bukan nak jaga kepentingan & kehendak individu.. terutama semasa kita sedang hadapi suasana 'perang politik' pilihan raya PRU13 berdepan dengan musuh politik tradisi, UMNO/BN yg mempuanyai segala kekuatan logistik & kebendaan tu.....

  contohilah semangat Saidina Khalid Ibnu Walid, yg tetap istiqamah berjuang dibarisan Islam, walaupun dilucutkan jawatan PANGLIMA TURUS TENTERA DIMEDAN YARMOUK itu.... beliau tidak khianati jemaah dan dia tidak merajuk walaupun dipujuk untuk mengingkari arahan Khalifah baru itu..... mujahidin tulin tiada syarat kedudukan atau jawatan atau habuan untuk terus berjuang! Inilah tarbiyah Nabawi yg agung melahirkan genarasi Rabbaniah yg tidak tersilau oleh egoistik & kemewahan duniawi !

  NASHA berhak membuat pilihan sendiri.... jalan mana yg ingin dicontohi atau hasrat apa yg dia ingin kejari!

  Salam drp: private PAS & aktivis tua

  ReplyDelete
 2. Podahhhhhh.... jgn nak kait kan perjuangan pas dengan perjuangan Islam yg di bawa junjungan besar Nabi Muhamad saw dan para sahabat... juah langit dengan bumi.. sejarah perjuangan Nabi dan para sahabat tidak pernah bersubahat dengan gulungan anti islam sehingga mengadaia prinsip perjuangan.. bodoh punya perbandingan..baralllllll...

  ReplyDelete
 3. Bila Karpal Singh KAPIR LAHANAT tu sanggah Majlis Syura Ulamak Pas, kenapa x pecat si KAPIR tu drp Pakatan... BODOHhhhhhhhhhhhhhhhhhh....

  ReplyDelete
 4. Perjuangan Nabi adalah untuk syiar Islam, tapi perjuangan hamPAS tuk jawatan dan dunia.. Sama ke tu.. Malu la juak yang buta hati nak samakan perjuang Rasulullah ngan perjuangan sempit juak hamPAS.. 1001 perbezaan..

  Bodoh orang..

  ReplyDelete