Sunday, March 25, 2012

Lebih Banyak Bantuan Diberi - Perdana Menteri

SEREMBAN: Kerajaan akan mengumumkan lebih banyak bantuan kepada rakyat dalam tempoh beberapa minggu akan datang, kata Datuk Seri Najib Razak.

Perdana Menteri berkata, bantuan itu adalah antara idea baru difikirkan kerajaan, tetapi tidak mahu mengumumkannya sekarang.

"Kerajaan beri perhatian terhadap aspek kebajikan rakyat, tidak seperti pihak di sebelah sana (pembangkang) yang hanya berjanji, tetapi tidak ditunaikan," katanya ketika melancarkan Kempen Kesedaran Sayangi Warga Emas peringkat Negeri Sembilan di Padang Awam Taman Desa Rhu Sikamat di sini, semalam.
Turut hadir Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan; Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim; Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor dan Ketua UMNO bahagian Seremban, Datuk Ishak Ismail.

Najib berkata, penekanan terhadap kebajikan rakyat bukan bermakna Malaysia mahu menjadi negara kebajikan seperti yang diamalkan di Barat.

Katanya, konsep kebajikan di Barat tidak sesuai dilaksanakan kerana akhirnya negara yang melaksanakan sistem itu kini menanggung beban kewangan yang teruk.

Pada majlis itu, Perdana Menteri berkata kerajaan menyediakan peruntukan RM1.4 bilion tahun ini untuk memberi bantuan kepada golongan kurang bernasib baik, termasuk warga emas, ibu tunggal dan orang kurang upaya (OKU).
Katanya, sebanyak RM478 juta daripada jumlah itu diperuntukkan khas untuk membantu kira-kira 135,000 warga tua di seluruh negara melalui bantuan bulanan RM300.

“Ini membuktikan kita adalah kerajaan yang prihatin. Walaupun sentiasa beri bantuan, kita tidak mahu generasi muda, terutama anak-anak melupakan tanggungjawab kepada ibu bapa,” katanya.

Najib berkata, ketika ini ada 2.1 juta warga tua di Malaysia mewakili 7.3 peratus rakyat dan dijangka meningkat kepada 3.2 juta atau 9.5 peratus pada 2020.

Perdana Menteri juga berkata, rakyat negara ini tidak memerlukan pembaharuan seperti yang berlaku di Mesir, Libya, Tunisia dan Syria kerana kerajaan memahami kehendak rakyat.


1 comment:

 1. 1Malaysia semua...

  Daripada anda semua blog 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

  Kalau takut dan tidak yakin, boleh lah cuba invest sikit sikit. RM 2300, boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan.

  Kalau berminat, sila layari :

  (Versi English)
  http://ReadandDecide.blogspot.com/2011/10/uinvest.html


  (Versi Melayu)
  http://PelaburanHartanah.blog.com


  ( * versi English lebih lengkap documentasi dan maklumat mengenai investment ini)


  Layari mana mana laman blog diatas, setelah membacanya. Click pada FREE REGISTRATION dan daftar account pelaburan anda, ianya percuma, walaupun anda tidak mahu lagi membuat investment. Tetapi anda boleh lihat lihat dan survey dulu di dalam account anda itu. Dan anda juga boleh chat dengan Admin dan Pihak Management investment berkenaan, secara LIVE dan kadang kadang ada webcam session bersama admin.

  Belum cuba belum tahu, selamat melabur.

  ReplyDelete