Sunday, September 30, 2012

Bekas Timb Menteri Pulau Pinang Dakwa Anwar Tidak Pernah Suka Kepada PAS??


SHAH ALAM – Bekas Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang, Mohammad Fairuz Khairuddin mendakwa Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak pernah suka dengan pendirian Pas yang memperjuangkan dasar Islam.
Menurut Fairuz, kenyataan mengenai Anwar ini pernah didedahkan ketika beliau masih berkhidmat sebagai Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang.
Fairuz meletakkan jawatan itu pada Mac 2009 dan kemudian keluar dari PKR.
“Hari ini saya mahu dedahkan yang selama ini, Anwar tidak pernah suka dan setuju dengan dasar Pas. Beliau anggap Pas ini tidak boleh diharap,” kata beliau pada Majlis Himpunan Ke Arah Penyatuan Ummah bertajuk “Dakwah Menjana Kesatuan Ummah” di sini, hari ini.
Beliau berkata demikian ketika menjadi panel sesi Ideologi Politik: Adakah Menjadi Penghalang Kepada Penyatuan.
“Saya sendiri sedih kerana Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak pernah menyanggah dan berkata tidak jika Anwar campur tangan dalam Pas,” katanya.
Tambah beliau, cara pemikiran Anwar tidak seiring dengan Pas kerana sering berbeza pendapat dengan Pas berhubung dengan Islam.
“Ilmu agama Islam hanya ‘celup-celup”. Tidak sepatutnya Anwar bercakap mengenai Islam dengan ilmu yang cetek.
“Bila nak cakap tentang Islam, Anwar perlu teliti sama ada ia benar atau bertentangan dengan Islam,” tegasnya.
Menurut Fairuz, pengalamannya bekerjasama dengan Anwar semasa berkhidmat satu ketika dulu membuatkan beliau “celik mata” dan membuatkannya sedar siapa Anwar sebenarnya.
“Pengalaman saya dulu sebagai Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang satu ketika dulu, benar-benar memberi pengalaman yang cukup bermakna buat saya,” katanya

1 comment:

  1. Pas je yg masih bodoh, terhegeh2 jilat nuar ni.. tapi nuar pandang Pas ni sebelah mata, hanya semata2 nak dapat undi Pas.. kasian..Pas sampai sekarang digula2kan nuar.. Pas siang malam bertakebeerr sokong sinuar, tapi apa saja Pas nak buat nuar tak setuju, nuar lebih percaya Dap dari Pas..

    ReplyDelete